Pjer Dukan je francuski lekar i nutricionista koji je razvio „Dukanovu dijetu“ pre desetak godina. Ova dijeta je odmah postala popularna u francuskoj, a svetsku slavu je doživela sa izdavanjem dukanove knjige na engleskom jeziku.

Dukanova dijeta se bazira na unosu namirnica visoko proteinskog sastava, dok se strogo ograničavaju ugljeni hidrati u svim namirnicama. Dijeta se sastoji iz četiri faze, tokom kojih se teži uspostavljanju kombinovane ishrane.

Prva faza ili faza napada se sastoji iz agresivnog početka, koji rezultira brz gubitak kilograma, što jako motiviše na početku dijete. Dužina prve faze zavisi od količine kilograma koje želite da izgubite tokom cele dijete:

– da izgubite do 5kg, prva faza traje 2 dana,

– da izgubite 5 do 10kg, prva faza traje 3 dana,

– da izgubite do 18kg, prva faza traje 5 dana,

– da izgubite preko 18kg, prva faza traje minimum 7 dana do 10 najduže.

Tokom prve faze potrebno je piti što više vode!

Prva faza je visokoproteinska i dozvoljeno je jesti samo nemasna mesa kao što su teletina, junetina, divljač, piletina bez kožice, riba i morski plodovi… Smete jesti jaja i nemasne mlečne proizvode: jogurt, mladi sir…

Ne smete unositi masti i ugljene hidrate pa meso pripremajte na roštilju, u pećnici, u tiganju koji se ne lepi, kuvano…

Od dodataka smete koristiti biljne začine, crni i beli luk, peršun, sirće, so, senf, uglavnom sve začine ali umereno, veštački zasladjivač.

Napici: voda u što većoj količini, kafa, čaj i dijetalna soda pića ali ograničeno.

Druga faza je smenjivanje isključivo proteinskih dana sa danima u kojima dodajete i povrće koje ne sadrži skrob: krastavac, paradajiz, zelena salata, celer, kupus, spanać, paprika. Povrće možete jesti sveže, bareno, sa grila, iz supe ili kao prilog. Ova faza traje dok ne postignete željenu težinu. Tokom ove faze gubi se oko 1 kg nedeljno.

Treća faza predstavlja fazu održavanja željene kilaže. Nastavljate ishranu sa proteinima i povrćem koje ne sadrži skrob, ali polako uvodite jednom dnevno porciju voća i 2 kriške integralnog hleba. Jednom nedeljno dozvoljena je jedna porcija testenine ili pirinča.

Dozvoljen je jednom nedeljno „praznični obrok“ kada jedete šta želite, posle par nedelja možete imati dva „praznična obroka“ nedeljno.

Ova faza traje nekoliko nedelja, pa i do nekoliko meseci u zavisnosti koliko ste držali prethodne dve faze.

Četvrta faza je poslednja faza dijete, u toku koje postepeno uvodite sve namirnice koje volite, stim što poštujete pravila iz dijete. Ova faza traje dokle god želite da imate lepu liniju, a praktikuje se jedan dan nedeljno da bude proteinski dan kao iz prve faze.

Dukanova dijeta jeste delotvorna i možete računati da ćete izgubiti kilograme, ali čim se prestanete pridržavati četvrte faze kilogrami će se vratiti.

Recommended Posts