Čupava kata

  • View
    334

Testo:
5 žumanaca
250 gr putera ili margarina
500 gr brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika šećera
3 kašike vode ili mleka
Fil:
5 belanaca
250 gr šećera
200 gr oraha
300 gr džema od kajsija

Directions

“Čupava Kata”, negde se naziva i “Dronjava pita”, je starinski kolač. To je vrsta lenje pite, gde se druga polovina testa narenda preko fila, i tako ispeče, što kolaču daje karakterističan izgled. Na prvi pogled neugledan, ovo je vanredno ukusan kolač, koji je ukusniji kada malo odstoji.

Step 1

Penasto umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera. Dodati umućen puter ili margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i sipati tri kašike vode ili mleka. Testo dobro izraditi, pa podeliti na dva nejednaka dela. Manji deo staviti u zamrzivač, a veći ostaviti u frižider.

Step 2

Za to vreme pripremiti fil. Pet belanaca i 250 gr šećera umutiti u čvrst sneg. Pažljivo kašikom umešati 200gr samlevenih oraha. Testo iz frižidera rastanjiti u podmazanom i pobrašnjenom plehu, pa premazati džemom od kajsija. Preko rasporediti fil od belanaca i oraha. Odozgo narendati testo koje se steglo u zamrzivaču.

Step 3

Peći u pećnici oko dvadeset minuta na 180 stepeni. Ohlađen kolač seći na kocke i služiti.

Conclusion

Izvor: secanja.com

You May Also Like