Zelenu boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
U velikom loncu, sa debljim dnom, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
Dodajte boraniju i sitno iseckani beli luk, i pržite mešajući oko minut.
Dodajte oljušteni i iseckani čeri paradajz, posolite i pobiberite, prema ukusu. Dodajte oko 100 ml vode. Poklopite lonac i na tihoj vatri dinstajte oko 1 sat i 20 minuta.
Dodajte svež iseckan peršun i pojačajte temperaturu dinstanja, na srednje, i sklonite poklopac sa lonca. Dinstajte u otvorenom loncu još oko 10 minuta, dok sva tečnost ne ispari i dok se masa ne zgusne.
Služite u dubokim tanjirima, ili činijama, ukrašeno svežim peršunom, uz dodatak mrvljenog belog sira (feta, rikota, i sl.).