Skip to content
domaćo ajvar

Domaći ajvar sa crvenom paprikom

Vreme pripreme
minuta
Vreme kuvanja
minuta
Porcije
osoba

Sastojci

  • paprike - 10 komada, crvena
  • patlidžan - 2 komada
  • šećer - 1 kašičica
  • ljuta aleva paprika - 1 kašičica (u ljuskama)
  • beli luk - 2 čena
  • sirće - 5 supenih kašika
  • peršun
  • crni biber
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml

Priprema

Možete da pečete paprike i patlidžane u posudi za pečenje paprika ili u rerni. Stavite da se dinstaju u zatvorenoj posudi. Ogulite i ocedite.

Isecite patlidžan, paprike sameljite u blenderu da bude krupnije.

Sipajte ulje, sirće, šećer i so u šerpu ili dubok tiganj. Kada provri, stavite patlidžan, izmešajte 3-4 minute.

Dodajte paprike i ljutu alevu papriku. Kuvajte još 10 minuta. Dodajte peršun, beli luk i crni biber.

Skinite i ostavite gotov ajvar da se ohladi.

Ajvar sa crvenom paprikom čuvajte u frižideru. Pre konzumacije ostavite ga na sat vremena.