Skip to content
domaći kečap

Domaći kečap

Vreme pripreme
minuta
Vreme kuvanja
minuta
Porcije
osoba

Sastojci

5 kg zrelog paradajza,
2-3 grančice celerovog lišća,
40 grama šećera,
1 dl vinskog sirćeta,
2 dl ulja,
3 lista lorbera,
5 ljutih papričica (nije obavezno),
1 kašika soli
Navedene količine su za 8 manjih tegli, u zavisnosti od količine tečnosti koja će ispariti, odnosno, od dužine kuvanja. Kečap se, inače, pakuje u najmanje teglice, čini mi se da su to one od 200 grama. Kada načnemo teglicu, ostatak obavezno čuvati u
frižideru.

Priprema

Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera.
Oprati i vrlo sitno iseckati ljute papričice.
Oprati paradajz, pa ga oljuštiti i samleti u blenderu. Ukoliko imamo mašinu za pravljenje soka od paradajza, koja prilikom mlevenja odvaja ljuske od ploda, upotrebićemo nju.
Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C.

Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu, i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli.

Ako imamo originalne poklopce za tegle - stavićemo ih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemamo poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice.

Obrisati tegle ukoliko su umrljane kečapom. Namestiti "toplo gnezdo" u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Kaže se da tegle idu u "dunst". Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas u Dormeo pokrivače :) Nakon dva dana, kada tegle budu ohladjene, spremiti ih na mračno i hladno mesto, recimo, neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati.