Skip to content
Hleb sa crnim dudom

Hleb sa crnim dudom

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
40 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

  • 1 kg brašna,
  • pola litre mlake vode,
  • pola kašičice šećera,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica soli i
  • 3 šake dudova

Priprema

  • Kvasac razmutite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite desetak minuta.
  • Za to vreme u vangli pomešajte brašno i so, napravite udubljenje u sredini pa dodajte vodu sa razmućenim kvascem i dudove.
  • Zamesite testo, ako je jako retko dodajte još malo brašna.
  • Ostavite pokriveno da nadolazi oko 40 minuta.
  • Premesite testo i ostavite ga još malo da raste.
  • Pospite brašno na radnu površinu, izvadite testo iz vangle pa ga lepo rukom umesite.
  • Kad je testo lepo umešeno oblikujte ga po želji u obliku kruga ili vekne.
  • Hleb prebacite u pleh ili kalup koji ste obložili papirom za pečenje.
  • Zasecite nožem na par mesta pa ostavite da raste još oko 30 minuta pre pečenja.
  • Rernu uključite na 250° C .
  • Tek kad je rerna potpuno zagrejana stavite hleb da se peče.
  • Hleb se peče otprilike 40 do 45 minuta na najvišoj temperaruri i još 5 minuta u ugašenoj rerni.
  • Kad hleb izvadite iz rerne umotajte ga u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi.
  • Kao što sam rekla ja sam ispekla dva hleba.

Prijatno, uživajte u svakom zalogaju.