Skip to content
Kesten pire rolat iz kalupa

Kesten pire rolat iz kalupa

Vreme pripreme
20 minuta
Vreme kuvanja
40 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

Za koru:
200 g samlevenog keksa
50 g samlevenih ovsenih pahuljica
2-3 kašike prah šećera
1 kesica vanilin šećera
1,5 kašika kakaoa
100 g rastopljenog putera
1 kašika orahoviče (liker od oraha)
100 ml mleka
Za nadev:
250 g kesten pirea
50 g putera
2 kašike slatke pavlake
100 g samlevenih oraha
1 kesica vanilin šećera
1-2 kašike prah šećera
Za glazuru:
70-80 g čokolade
40-50 ml slatke pavlake

Priprema

U činiju sipati sve suve sastojke za koru pa dodati orahoviču, puter i na kraju mleko. Rukama zamesiti masu pa je sipati u kalup za srneća leđa (ili neki sličan), koji smo prethodno obložili najlon folijom. Ostaviti malo mase za donju koru. Rukama obloziti kalup.

Umutiti puter i šećere, dodati pavlaku, zatim kesten pire i na kraju dodati orahe. Ja koristim gotov pripremljen (mađarski) kesten pire kome ne treba ništa dodavati, sadrži i rum i šećer. Ako koristite nezačinjen pire treba dodati malo ruma i šećera po ukusu. Masu sipati u kalup, pa je rasporediti i poravnati.

Ostatak mase malo razvući oklagijom pa spustiti na nadev, to će biti donja kora. Zatvoriti sve sa krajevima folije i staviti na bar 3 h u frižider da se stegne.

Onda izvaditi kalup, poklopiti ga tacnom i izvrnuti rolat na tacnu.

Preliti ga glazurom koju smo napravili od ugrejane pavlake u koju smo stavili čokoladu i mešali da se sve izjednači. Ako koristite neutralnu pavlaku dodati malo šećera.

Vratiti rolat u frižider da se glazura ohladi i stegne.Kesten pire rolat iz kalupa
Ohlađen rolat seći na šnite i poslužiti.Kesten pire rolat iz kalupa
Kesten rolat se može poslužiti i uz neko dobro vino, npr. Roze.