Skip to content
Krem-karamel

Krem-karamel

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
50 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 6 - 7 komada
  • šećer - 250 g
  • vanila - 2 kesice ili esencija
  • šećer - 100 g za karamelizaciju - ja stavljam više, zato što volim da ima karamele

Priprema

Krem-karamel1 / 27VIDEO
24/02/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema

20 min.

Kuvanje

60 min.

Ukupno

80 min.

Porcije

9

"Najuspešniji, najčitaniji i najomiljeniji recept za krem karamel na sajtu. Pripremi i ti ovaj klasični recept"

POTREBNI SASTOJCI

  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 6 - 7 komada
  • šećer - 250 g
  • vanila - 2 kesice ili esencija
  • šećer - 100 g za karamelizaciju - ja stavljam više, zato što volim da ima karamele

merne jedinice

NAČIN PRIPREME

Spremite posude ili čaše za krem karamel. Šećer za karamelizaciju stavite u posudu na ringlu sa 1 supenom kašikom vode.

Mešajte dok se karamelizuje, ali da ne zagori. Karamel podelite po dnu šolja.

Umutite jaja sa ugrejanim mlekom sa šećerom. Po želji smesu precedite, da se dobije zagarantovano gladak krem karamel. Dodajte vanilu i podelite smesu u šolje.

Poređajte šoljice u duboki pleh, dodajte vodu, malo iznad sredine kalupa i ste da se peče u zagrejanoj rerni oko 1 sat.

Temperatura ne treba da bude jaka i voda ne treba da kipi, zato što krem karamel postaje rupičast. Ako je potrebno, za vreme pečenja se može dodati još vode u pleh.

Servirajte krem karamel hladan i okrenut u tanjiru.