Skip to content
This is Tooltip!
lisnate kifle
This is Tooltip!

Lisnate kifle

Vreme pripreme
This is Tooltip!
45 minuta
Vreme kuvanja
This is Tooltip!
20 minuta
Porcije
This is Tooltip!
4 osoba

Sastojci

This is Tooltip!
  • 550 g brašna
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 dl ulja
  • kockica kvasca
  • kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Za fil:

  • 100 g margarina za mazanje
  • 2 žumanceta
  • kašičica soli
  • 100 g fete

Priprema

This is Tooltip!

U mlako mleko i vodu dodajte kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu preručite mleko s nadošlim kvascem, dodajte ulje i so, promešajte, a onda zamesite testo s brašnom.

Testo pokrijte krpom i ostavite 45 minuta da nadođe. Za fil umutite margarin i žumanca i dodajte so. Nadošlo testo podelite na dva dela, svaki deo posebno oklagijom razvijte na 3-4 mm debljine. Sa 1/2 umućenog fila premažite razvučeno testo. Sir izgnječite i pospite po premazanom testu. Zatim testo urolajte. Tacnom od šoljice za kafu ili nekim tanjirićem secite testo. Uži deo bi trebalo da bude oko 2 cm širine. Testo secite da vam jednom uži deo bude gore, pa onda dole, u cik-cak potezima. Kifle složite na pleh obložen pek-papirom. Uključite rernu na 200 stepeni, a kifle ostavite da u međuvremenu narastu. Kad se rerna zagreje, nadošle kiflice premažite umućenim belancetom i pospite susamom ili lanom, a onda stavite da se peku u zagrejanoj rerni oko 18 minuta.