Skip to content
Ljutika sa belim lukom i đumbirom

Ljutika sa belim lukom i đumbirom

Vreme pripreme
60 minuta
Vreme kuvanja
60 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • ljute paprike - 3 kg, crvene
  • ulje - 600 ml
  • sirće - 600 ml
  • šećer - 600 g
  • so - 150 g
  • beli luk - 1 čaša od kiselog mleka
  • đumbir - 1 kašika, narendan

Priprema

Ljute paprike se očiste od drški i ako ima pokvarenih mesta.

Ispeku se blago u rerni, samo da omekšaju i da promene boju.

Ulje, sirće, so i šećer se pomešaju.

Pomoću mašine za mleveno meso sa samelju oljušteni čenovi belog luka, đumbir i paprike. Sve se pomeša i meša se veoma dobro da se rastvore svi sastojci.

Stoji 2-3 sata dok se potpuno ne rastvore sastojci i da se sve dobro začini.

Ljutika se sipa u tegle i steriliše se 10 minuta zbog poklopaca.

Čuva se na tamnom mestu.

Ljutika sa belim lukom i đumbirom je mnogo pikantna i zagreva u hladnim danima.

Ako volite pikantnu ljutenicu, dopašće vam se i ova ideja.