Skip to content
Pekmez od dinja

Pekmez od dinja

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

  • 1 kg očišćenih dinja
  • 300 gr šećera
  • 1 šipka vanile

Priprema

Za pekmez odaberite dinje cerovače jer su suve (sa manje vode), isecite dinje na kriške, očistite koru i semenke a zatim ih sameljite ili propasirajte. Stavite u šerpu i kuvajte 30 minuta, a zatim dodajte šećer i šipku vanile i dalje kuvajte uz stalo mešanje. Pekmez je gotov kad se pri mešanju varjačom odvaja od suda u kome se kuvao.

Kuvan pekmez sipajte dok je još vruć u čiste, suve i zagrejane tegle zatim ih stavite u mlaku rernu da se na površinu uhvati korica. Kad se pekmez ohladi preko korice pospite malo šećera, tegle hermetički zatvorite ili ih povežite dvostrukim celofanom prethodno namočenim u alkoholu. Čuvajte ga na hladnom, suvom i hladnom mestu.