Skip to content
Žito torta

Žito torta

Vreme pripreme
60 minuta
Vreme kuvanja
120 minuta
Porcije
6 osoba

Sastojci

Za kore:
13 belanaca
10 kašika šećera
8 žumanaca
10 kašika mlevenih oraha
8 kašika brašna
Za fil:
1 l mleka
5 žumanaca
6 kašika brašna
20 kašika šećera
1 margarin
300 g mlevenih oraha
malo randanog morskog oraha
3 kesice vanilin šećera
Za dekoraciju:
200 g krem šlaga
200 ml vode

Priprema

  1. Za kore. U činiji izmešati orahe i brašno. Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg, dodati žumanca, brašno i orahe. Od ove mase potrebno je ispeći 7–10 korica. Mogu se koristiti plehovi za doboš tortu. Pekla sam kore u plehu 45x35 cm. Tri kore, i još jednu polovinu. Tri kore sam presekla po širini pleha tako da sam dobila 6 kora i ostalo je mase za još jednu polovinu kore, odnosno sedmu koru. Kore peći na 200 stepeni dok se blago ne zarumene.
  2. Za fil. U činiji mikserom umutiti žumanca, dodati brašno i mleko da se dobije masa bez grudvica. U ostatak mleka staviti šećer i zakuvati fil. Kada se fil ohladi spojiti ga sa penasto umućenim margarinom. Dodati orahe. Ako volite dodajte orahče, ako ne dodajte vanilin šećer.
  3. Filovanje: kora – fil – kora – fil... Završiti filom i tortu nafilovati sa strane.
  4. Preko torte staviti krem šlag umućen sa vodom. Ako smatrate da šlagu nije mesto na ovoj torti, tortu možete ukrasiti i kuvanim žitom ili mlevenim orasima. Pripremljenu tortu ostaviti da odstoji dva dana.