Skip to content
posnasarma

Sarma bez mesa

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
60 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

Za fil:

  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, rendane
  • 1 veza peršuna, sitno seckanog
  • 1/2 šolje paradajz soka (ili pasiranog paradajza)
  • So, biber i suvi začin po ukusu
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za kiseli kupus:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 kašika suvih paprika (po mogućstvu ljutih)
  • 2-3 lista lovora

Za kuvanje:

  • Voda

Priprema

  1. Priprema kiselog kupusa:
    • Odvojite listove kiselog kupusa i odstranite tvrde delove.
    • Operite ih pod mlazom hladne vode.
  2. Priprema fila:
    • U šerpi, propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast.
    • Dodajte rendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta.
    • Dodajte opran pirinač i propržite ga kratko.
    • Dodajte paradajz sok, so, biber, suvi začin i seckani peršun. Dinstajte dok se pirinač delimično skuva. Sklonite sa vatre.
  3. Filovanje kupusa:
    • Stavite malu količinu fila na svaki list kupusa i uvijte ih u sarme.
  4. Složite sarme u lonac:
    • Na dno lonca stavite nekoliko listova kiselog kupusa.
    • Pažljivo složite sarme jednu do druge.
    • Pospite listovima lovora i suvim paprikama.
  5. Kuvanje:
    • Prelijte sarme vodom tako da ih prekrije.
    • Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 do 2 sata ili dok pirinač ne bude potpuno kuvan.
  6. Posluživanje:
    • Poslužite sarme tople uz prilog po želji, poput posne pavlake ili svežeg hleba.

Ovaj recept za posnu sarmu donosi ukusnu alternativu klasičnoj verziji s mesom, a sastojci su prilagođeni posnom jelovniku. Uživajte u posnoj sarmi!