Brusnica je jedinstveni proizvod dobrog hemijskog sastava: limunska, oksalna i jantarna kiselina, pektin. Bobica je bogata vitaminom C, kao i vitaminima B (riboflavin, niacin, tiamin, folacin), K, E, PP, A, makro i mikroelementima: kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, selen i drugi. Ovaj sastav brusnice može se koristiti za borbu protiv širokog spektra bolesti:

Infektivne bolesti genitourinarnog sistema;

Protivupalna i antimikrobna svojstva;

Poboljšanje stanja usne šupljine – sprečavanje karijesa do gingivitisa;

Jačanje krvnih sudova;

Za tonirajući efekat – u ovom slučaju čaj se pravi od brusnica, meda i šipka;

Podmlađivanje kože, sprečavanje ranih bora;

Ubrzavanje apsorpcije hrane, leči stanja praćena nadimanjem stomaka;

Čaj od brusnice je lek za prehladu. Kiselo piće poboljšava znojenje i pomaže u snižavanju temperature.

Recommended Posts