Skip to content
Londonske štanglice

Londonske štanglice 

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
25 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

Za testo:
4 žumanceta
100 g maslaca
40 g šećera
160 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
4 belanceta
120 g šećera
1 kesica vanilin šećera
180 g krupnije mlevenih oraha
1/2 kašičice cimeta
Za premazivanje:
5-6 kašika džema od kajsije

Priprema

Odvojte belanca od žumanaca. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer pa mikserom izmutite. Potom dodajte omekšali puter i još jednom fino penasto izmiksajte. Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sjedinite mikserom u glatku smesu.

Rastanjite testo na veličinu pleha i pomoću pek papira ga prenesite u pleh. Koristila sam pleh sa nelepljivim dnom, pa ga nisam ni podmazivala. Testo izbockajte viljuškom i stavite da se zapeče deset minuta na 180 stepeni.

U međuvremenu umutite belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa umešajte orahe i cimet. Ako volite, možete od ukupne smese oraha odvojiti 50 g, pa krupnije iseckati, a ostatak samleti

Izvaditi koru iz rerne, a rernu smanjiti na 160 stepeni. Koru ravnomerno premazati džemom od kajsije, a preko rasporedizi fil. Preko fila, možete po želji posuti seckanim orasima. Vratiti u rernu i ostaviti da se više kolač suši 20 minuta. Zatim uključiti samo gornji grejač, pojačati temperaturu na 180 stepeni i peći 5-7 minuta. Prohladiti, pa seći na štangle.