Najvažnija tajna svih kolača je izbor odgovarajućeg brašna. Drugi trik su jaja – jedan sat pre upotrebe treba da sačekamo da se ugreju na sobnoj temperaturi.

Treća tajna je so. Testo koje ne sadrži so, ne može da naraste, tako da ukoliko pravimo deserte, treba da dodamo malo soli.

Poslednji materijal za baklavu je skrob, kojim se testo lako otvara. Kada otvaramo testo, treba da se postaramo da radimo u hladnoj prostoriji bez sunca.

Finalna caka baklave je prelivanje sirupom. Kada sirup nije pravilno napravljen, on se kristališe i zbog toga lepi deserti, s kojima radimo, ne čuvaju svoj originalni ukus. Baklava sa manje testa treba da bude sa malo sirupa, u suprotnom postaje testo.

Drugi važan momenat je premazivanje maslacem. Kada istopite maslac, ostavite da vri tri do pet minuta i vruć puter nanesite na svaki sprat, bez ostavljanja prostora.

Recept za originalnu baklavu
Za testo:

2 jaja

1 šolja maslaca

1 šolja kiselog mleka

1 supena kašika sirćeta

pola kašičice soli

4.5 vinske čaše brašna

1 vinska čaša skroba, za razvijanje

2.5 vinske čaše mlevenih oraha

Za vrh:

125 grama maslaca

Za sirup:

3 vinske čaše šećera

3 vinske čaše vode

pola limuna (mali limun)

Priprema:

Prvo, mesi se meko testo sa sastojcima za testo. Testo se podeli na 36 komada. Sve se uvije u krpu i ostavi se da se odmori 20 minuta. Razviju se kore sa skrobom – razvije se 6 kora, kao jedan mali tanjir i sve se stavi u jedno i od toga se razvija jedan veliki list. Tj. – od 36 malih se dobiju 4 kore.

Testo se blago raširi, blago se pritiska rukom – ova metoda se radi tako da testo brzo ne isklizne. Nakon toga se koristi sekač, kako bi se testo raspredelilo na veličinu tepsije i stavlja se u tepsiju.

Sa svim ostalim se uradi isto i stave se orasi u sredinu.

Razvija se druga grupa od 6, od kojih se dobija jedna, pospe se orasima.

Testo se iseče na dijamante ili kvadrate ili kao što ja kažem – sunce.

Rastopi se istopljeni maslac i izlije se na baklavu.

Nakon toga se originalna turska baklava peče u prethodno zagrejanoj rerni do 180 stepeni dok se ne dobija slatkasto-braonkasta boja.

Za sirup:

Stavi se šećer, voda, sok od limuna u šerpu i otvori se dno šporeta. Meša se dok se šećer ne istopi.

Ne stavlja se limun sa korom, limunov sok se cedi 10 minuta pre nego što ga uzmete sa ringle. Nakon što sirup počne da vri, smanji se ringla i kuva se tačno 30 minuta.

Kada se baklava malo ohladi, sipa se sirup. Sačeka se najmanje 4 sata pre nego što se hrskava baklava posluži gostima.

Prijatno!