Šejkovi su odličan način da utolite žeđ i glad u isto vreme. Osim toga, mogu vam pomoći da kažete zbogom i pozdravite se sa nekoliko kilograma viška.

Mnogi sastojci koji ulaze u ove napitke prepuni su „zdravih“ ugljenih hidrata, tako da lako možete zameniti obrok čašom ukusnog šejka.

Na primer, šejkovi od povrća su bogati pektinom i vlaknima. A ove supstance ne samo da poboljšavaju varenje, već i pomažu u uklanjanju toksina iz tela, kao i pročišćavanju svih tkiva i sistema.

Važno je izbegavati konzervirano voće kada pravite ovo piće jer ono sadrži mnogo E sastojaka (konzervanasa i hemikalija). Ako vam je cilj da smršate, takođe se klonite visokokaloričnih mlečnih proizvoda, šećera i dodavanja puno voća. Ako želite da zasladite prirodno, koristite steviju.

Voćni šejkovi se pripremaju brzo, lako i osim što su neverovatno ukusni, takođe su izuzetno korisni. Čaša ujutru može da vas napuni energijom za ceo dan i da vas dovoljno zasiti da ne osećate glad najmanje narednih 4-5 sati. U zavisnosti od sastojaka, možete obogatiti svoje telo velikom količinom vitamina, minerala, antioksidanata i proteina.

Šejk od lubenice
Lubenica je vodeno voće sa izuzetno niskim sadržajem masti, što je čini idealnom za svako dijetalno piće.

Da biste dobili ukusan letnji šejk od lubenice, potrebne su vam 3 kašičice sitno iseckane lubenice, 1/4 šolje limunovog soka, 1/4 šolje nemasnog svežeg ili kiselog mleka i 1-2 kockice leda. Sve ispasirajte dok se ne dobije homogena smesa.

Šejk od breskve
Za pripremu ovog šejka potrebna vam je 1 šolja obranog kiselog mleka, 2 breskve, isečene na komade, 2 kašičice lanenog semena i 1 kašika meda.

Uticaj lanenog ulja na organizam je dobro poznat. Smanjuje potrebu za unosom masti, povećava brzinu metabolizma i stvara osećaj sitosti.

Bladi Meri Šejk
2 kašičice sitno iseckanog paradajza pomešaju se sa nekoliko kockica jabuke, 2 seckane šargarepe i 4-5 komada celera. Postupak je opet isti, a na kraju možete da se osvežite sa nekoliko kockica leda. Odličan šejk za mršavljenje, probajte!

Recommended Posts