- U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi, umutite jaja, pa dodajte mleko, otopljeni puter i vanilin ekstrakt. Dobro promešajte.
- Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Testo prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
- Nakon što je testo odstojalo, pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo na debljinu od oko 1,5 cm.
- Upotrebite okrugli kalup ili čašu da izrežete krugove od testa. Zatim koristite manji kalup ili čep od boce da izrežete rupe u sredini svakog kruga.
- U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Testirajte temperaturu ulja ubacivanjem malog komadića testa - trebalo bi da se brzo zapeni, ali ne sme biti pretoplo da ne bi izgorelo spolja, a da unutra ostane sirovo.
- Pržite donutse u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi s obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
- Koristite rešetku za hlađenje da izvadite donutse iz ulja i ostavite ih da se malo ohlade.
- Na kraju, pospite donutse šećerom u prahu.
- Poslužite i uživajte u domaćim donutsima!
Napomena: Možete eksperimentisati s različitim premazima i punjenjima za donutse, kao što su čokoladni preliv, šareni šećerni prelivi ili kremasti filovi.