Skip to content
Donuts krafne

Donuts krafne

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

2 šolje brašna
1/2 šolje šećera
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
1/2 šolje mleka
2 jaja
2 kašike putera, otopljenog
1 kašičica vanilin ekstrakta
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. U velikoj posudi, pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
  2. U drugoj posudi, umutite jaja, pa dodajte mleko, otopljeni puter i vanilin ekstrakt. Dobro promešajte.
  3. Postepeno dodajte suve sastojke mokrim sastojcima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
  4. Testo prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Nakon što je testo odstojalo, pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo na debljinu od oko 1,5 cm.
  6. Upotrebite okrugli kalup ili čašu da izrežete krugove od testa. Zatim koristite manji kalup ili čep od boce da izrežete rupe u sredini svakog kruga.
  7. U dubljoj šerpi ili tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Testirajte temperaturu ulja ubacivanjem malog komadića testa - trebalo bi da se brzo zapeni, ali ne sme biti pretoplo da ne bi izgorelo spolja, a da unutra ostane sirovo.
  8. Pržite donutse u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi s obe strane, oko 2-3 minuta po strani.
  9. Koristite rešetku za hlađenje da izvadite donutse iz ulja i ostavite ih da se malo ohlade.
  10. Na kraju, pospite donutse šećerom u prahu.
  11. Poslužite i uživajte u domaćim donutsima!

Napomena: Možete eksperimentisati s različitim premazima i punjenjima za donutse, kao što su čokoladni preliv, šareni šećerni prelivi ili kremasti filovi.