Skip to content
Heljdin kačamak sa ovsenim pahuljicama

Heljdin kačamak sa ovsenim pahuljicama

Vreme pripreme
10 minuta
Vreme kuvanja
15 minuta
Porcije
2 osoba

Sastojci

  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 3 šolje vode (možete koristiti i mleko ako želite kremastiji kačamak)
  • Prstohvat soli
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • Med, javorov sirup, voće ili orašasti plodovi za posluživanje (opciono)

Priprema

  1. Stavite vodu (ili mleko) da proključa u loncu.
  2. Dodajte prstohvat soli u vodu.
  3. Postepeno dodajte heljdino brašno u ključalu vodu, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.
  4. Smanjite vatru na srednje-nisku i kuvajte kačamak oko 15-20 minuta, povremeno mešajući, dok ne postane gusta i kremasta masa.
  5. U međuvremenu, ovsene pahuljice možete kratko propržiti na suvom tiganju dok ne postanu blago zlatno smeđe kako bi pojačali njihov ukus i hrskavost.
  6. Kada je kačamak skoro gotov, dodajte pržene ovsene pahuljice i dobro ih sjedinite sa kačamakom.
  7. Poslužite heljdin kačamak sa ovsenim pahuljicama topao, a po želji ga možete zasladiti medom, javorovim sirupom, ili poslužiti sa svežim voćem ili orašastim plodovima.

Ovaj recept za heljdin kačamak sa ovsenim pahuljicama je nutritivan, zdrav i pružiće vam energiju za ceo dan. Uživajte u doručku!