Zasecite nožem (ili specijalnim kleštima za kesten) u obliku krsta.
Kesten stavite u šerpu i sipajte vodu da prekrije kestenje oko 1 cm preko.
Dodajte jednu kašičicu soli.
Kada voda provri, ostavite da vri 3 – 5 minuta.
Prolijte ključalu vodu i pustite mlaz hladne vode preko kestenja. Ocedite.
U pleh za rernu stavite papir za pečenje, a preko njega još dva sloja aluminijumske folije.
Poređajte kestenje u pleh, tako da je zasečeni deo kestena nagore (u našem slučaju, shodno veličini i težini, pola kilograma je činilo 33 kestena).
Stavite pleh na gornju poziciju u zagrejanu rernu na 220 C stepeni i pecite 15-17 minuta na ventilator poziciji (gore/dole, oba grejača uključena). Dužina pečenje zavisi od jačine grejača u rerni, vodite računa da kesten ne izgori.
Kada je kestenje pečeno, izvadite pleh iz rerne, uhvatite krajeve aluminijumske folije i umotajte kestenje. Ostavite 10 minuta da se kestenje malo upari i ohladi, to će omogućiti da se lakše očisti.
Savet: većina recepata za pečenje kestena u rerni kaže da se peče u rerni korišćenjem infracrvenog grejača, ali, u tom slučaju kesten se ispeče samo sa jedne strane. Ako koristite infracrveni grejač, morali biste kesten da okrenete na pola vremena za pečenje, da bi se ravnomerno ispekao.