Skip to content
Pirinač na manastirski način

Manastirski pirinač

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

pirinač - 1 i 1/2 šolje
luk - 1 glavica, crni
paprike - 1 velika, crvena ili zelena
masline - 10 komada, crne
šargarepa - 1 komad
paradajz pire - 2 kašike
tikvice - 1 mala
pečurke - 150g, veže
so
ulje
peršun - strukovi iseckani
nana - 1 kašika, suva

Priprema

Isperite pirinač u 7 voda i procedite ga. Prelijte ga vrelom vodom 1:2 i ostavite da vri, dok ne apsorbuje tečnost.

Odovojeno u većoj posudu zagrejte 80-100 ml ulja i zapržite redom iseckan luk, isečene na kocke šargarepu i papriku, pečurke isečene ne kriške.

Čim omekšaju dodajte masline, tikvicu isečenu na sitno i začinite sa malo soli, a možete da dodate i biber po ukusu.

Dodajte paradajz pire, a nakon što povrće omekša, dodajte pirinač i promešajte.

Začinite začinima i čim je pirinač potpuno gotov, sklonite sa ringle. Promešajte sa malo iseckanog peršuna.