Skip to content
Medovik kolač

Medovik kolač

Vreme pripreme
15 minuta
Vreme kuvanja
15 minuta
Porcije
6 osoba

Sastojci

Kora:

200g maslaca ili margarina
180g meda
12g ili jedna kašičica sode bikarbone
4 jaja
200g šećera
300g mekog brašna
Fil:

500ml slatke pavlake
700g kisele pavlake
200g šećera u prahu

Priprema

U šerpu staviti maslac i med. Otopiti na vatri, pa dodati sodu bikarbonu. Zapeniće i tako treba.

Mešati minuta da malo pena splasne i kada sve dobije svetlo braon boju skloniti sa vatre.

Posebno umutiti jaja i šećer da se masa udupla i posvetli.

U šerpu sa maslacem i medom prosejati malo više od pola mere brašna i sve izmešati.

Sipati zatim jaja i šeće ri sve mutiti, pa dodati ostatak prosejanog brašna i sjediniti.

Istresti sve u obložen veliki pleh od rerne ( 40 x 30 ) i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 15 minuta.

Pečenu koru ohladiti, odseći ivice, preseći po sredini da se dobiju dve kore, a onda još svaku vodoravno da dobijete 4 tanke.

Ukoliko vam je lakše u plehu od rerne pecite dve kore od dobijene mase i onda odsecite krajeve i samo presecite koru po sredini.

Za fil pomešajte kiselu pavlaku i šeće ru prahu i umutite.

Nalijte slatku pavlaku i mutite sve zajedno. Kada se dobije fina kremasta masa krem je gotov.

Nemojte da premutite da bude prečvrsto.

Premažite svkai koru sa četvrtinom krema. Namažite medovik kolač i okolo.

Krajeve koje ste odsekli sameljite pa ih pospite po kolaču i okolo.

Vaš medovik je gotov, još samo da se dobro ohladi.

Prijatno!