Skip to content
Mešana salata

Mešana salata

Vreme pripreme
minuta
Vreme kuvanja
minuta
Porcije
osoba

Sastojci

  • 3kg kupusa
  • 2kg babure paprike
  • 1kg krastavaca
  • oko 1kg karfiola
  • 500gr šargarepe

Zaliv:

  • 1l alkoholnog sićeta 9%
  • 200gr soli
  • 100gr šećera
  • 10gr biber au zrnu
  • 5gr konzervansa
  • 5gr vinobrana

 

Priprema

Kupusu skinuti loše listove dok ne dodjete do potpuno zdravih, skinuti i nečistoće pa ga na krupnije rende izrendati. Nikako sitno kao za salatu jer će se “istopiti” kada se ukiseli.

Odmah kupus staviti u burence i posoliti pa izmešati.

Na krupnije rende narendati krastavce, papriku iseckati takodje krupnije.

Voditi računa da semenke ne upadaju unutra jer su one lako kvarljive.

Šargarepu ako je krupna narendati, a ako je tanka i sitnija iseći na štapiće.

Karfiol odvojiti na buketiće pa svaku grančicu posebno odvojiti.

Sve spojiti u burence.

Posuti šećerom i biberom, konzervansom i vinobranom, pa zaliti sa sirćetom i vodom.

Preko staviti rešetku i poklopiti.

Sud malo prodrmati. Isto ponoviti u roku od 24h.

Sutradan pogledati salatu, trebalo bi da ima dovoljno tečnosti.

Ako nema dodati 1l vode i 300ml sirćeta, zatvoriti i ostaviti 21 dan da odstoji.

Posle tog vremena je za konzumiranje.

Čuvati na hladnom i suvom mestu.