– 300 gr šampinjona (ili nekih drugih gljiva po želji) – 2 kašike maslinovog ulja – 3/4 šolje palente – 1/2 kašičice sitno isjeckanog svežeg origana – 3 čena bijelog luka sitno iseckana – 1/3 šolje bujona od povrća – 2 kašičice soka od limuna – po 1/8 kašičice bibera i soli – 2 šolje mlijeka – 1,5 šolja bujona od povrća – 1 šolja narendanog polutvrdog sira – 1/4 kašičice soli
Šampinjone propržiti par minuta na ulju na jakoj vatri. Dodati im bijeli luk i začinsko ulje, pržiti još jednu minutu.
Šampinjonima dodajte sok od limuna, biber, so i 1/3 šolje bujona.
Palenta:
Stavite mlijeko i 1,5 šolje bujona da provri. Kada provri dodajte palentu i kuhajte uz neprestano mešanje četiri minute.
U palentu dodajte sir i malo soli. Kuhajte još nekih pet minuta.
Palentu prespite u tanjire i pospite sosom od šampinjona.
Izvor: domacica.com