Skip to content
This is Tooltip!
Pečen bakalar
This is Tooltip!

Pečen bakalar u rerni

Vreme pripreme
This is Tooltip!
25 minuta
Vreme kuvanja
This is Tooltip!
15 minuta
Porcije
This is Tooltip!
2 osoba

Sastojci

This is Tooltip!
  • bakalar - 1 riba (oko 1, 2 kg)
  • maslinovo ulje - 5 kašika + za mazanje posude za pečenje
  • so - po ukus
  • limun - za garniranje
  • ZA PESTO OD PERŠUNA
  • peršun - 10 kašika, iseckan
  • beli luk - 2 čena
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • mleveni bademi - 3 - 4 kašike
  • so - 2 prstohvata

Priprema

This is Tooltip!

1. Očistite ribu i isecite je na krupne filete. Operite je i osušite. Ako koristite posoljen bakalar, treba da ga natopite u vodi od 12 do 24 sata, menjajući vodu povremeno.

2. Namažite dno posude s maslinovim uljem i stavite filete kožom na dole. Svako parče namažite sa po kašičicom masnoće. Ako ste odabrali da spremite svež bakalar, blago posolite filete. Kod prethodno soljenog i posle natopljenog nije neophodno.

3. Savite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepni na 12-13 minuta. Važno je da pratite to vreme, da bi bila sočna i krhka riba.

4. Dok se peče iseckajte na sitno peršun i beli luk, pomešajte sa maslinovim uljem, sokom od limuna, soli i mlevenim bademima.

5. Gotove riblje filete namažite pestom i servirajte tople.

Garnirajte s parčencetom limuna i po želji - svežom salatom.