Skip to content
Svečana posna pogača

Posna pogača

Vreme pripreme
minuta
Vreme kuvanja
minuta
Porcije
osoba

Sastojci

500 ml vode
1 kašika šećera
40 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
1 kašika soli
100 ml ulja
900 g brašna + malo da se premesi
100 g margarina
2 kašike posnog majoneza

Priprema

Kvasac i šećer preliti sa 200 ml tople vode, promešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.

Odmeriti 900g brašna pa polovinu staviti u posudu za mešenje i dodati so pa promešati.

Dodati ostatak vode, ulje, i nadošao kvasac i opet sve promešati.

Dodavati ostatak brašna pa mešati, a zatim umesiti testo.

Testo ostaviti 5 minuta da odstoji dok vi rasklonite radni površinu i pripremite margarin.

Testo delimo na dva dela, tako da jedan bude veći u razmeri 1/3 : 2/3.

Veči deo testa deliko na 8 delova i oblikujemo loptice, dok manji deo testa samo oblikujemo u veću loptu.

Pospemo brašnom i ostavimo da odstoji 30 minuta.

Nakon 30 minuta loptice, svih 8 razvlačimo u krug prečika 15 do 20cm.

Premazujemo jednu i poklapamo drugim krugom i tako spajamo po dva dela testa.

Sada imamo 4 dela testa sa po dve loptice.

Svaki krug isečemo na 4 dela, pa dobijene trouglove zasečemo po sredini i špic trougla provučemo krog rasečeni deo, a ivice savijemo ka unutra.

Tako tadimo sa sva 4 testa i dobijamo 16 delova.

U pleh slažemo delove u krug oslanjajući svaki sledeći na prethodni.

Od manjeg dela test akoji ste ostavili u lopti otkinemo komadic i ostavimo sastrane.

Preostalo testo delimo na 8 delova i oblikujemo loptice koje ubacimo u sredinu.

Od komadića testa oblikujemo cvetić i stavimo u sredinu.

Pokrijemo krpom pogaču i ostavimo da odstoji 30 minuta.

Premazujemo majonezom sa jako malo margarina i uključujemo rernu da se zagreje na 200

stepeni.

Pečemo 40 minuta ili zavisno od rerne i koliko pečeno želite da dobijete.

Pečenu pogaču prohladimo i poslužimo.

Prijatno.