Skip to content
brusnica i narandža

Torta sa brusnicom i narandžom

Vreme pripreme
30 minuta
Vreme kuvanja
30 minuta
Porcije
4 osoba

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 120 ml ulja
  • 120 ml jogurta
  • Narandžina kora (od 1-2 narandže)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za fil:

  • 200 g svežih ili suvih brusnica
  • 100 g šećera
  • 250 ml vode
  • Narandžin sok (od 1-2 narandže)
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g kisele pavlake

Dodatno:

  • Seckane kore od narandže za dekoraciju

Priprema

Biskvit:

  1. Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
  2. Dodajte ulje, jogurt, ekstrakt vanile, narandžinu koru, pa sve dobro promešajte.
  3. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, a zatim dodajte suve sastojke u smesu sa jajima.
  4. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  5. Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu.
  6. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
  7. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa.

Fil sa brusnicama i narandžom:

  1. U malu šerpu stavite brusnice, šećer, vodu i sok od narandže.
  2. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok brusnice ne prasnu i smesa se zgusne. Ohladite fil.

Sastavljanje torte:

  1. Umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst šlag.
  2. Umutite kiselu pavlaku.
  3. Lagano umešajte kiselu pavlaku u šlag.
  4. Secite biskvit horizontalno na dva dela.
  5. Stavite donji deo biskvita na poslužavnik.
  6. Premažite polovinom fila sa brusnicama i narandžom.
  7. Postavite gornji deo biskvita, a zatim premažite preostalim filom.
  8. Ukrasite seckanim koricama od narandže.
  9. Stavite tortu u frižider barem nekoliko sati pre sečenja i posluživanja.

Uživajte u ovoj osvežavajućoj torti sa savršenom kombinacijom brusnica i narandže!