Zdrava hrana za našu jetru
1. Bundeva
Bundeva je dobra za našu jetru, ma kako se pripremala – kuvana, pečena bundeva, kao kaša, kao krem supa od bundeve, naravno, semenke bundeve, koje se jedu sirove.
2. Čorbe od povrća
Koje bi trebalo da budu vegetarijanske ili na bazi mesnog bujona.
3. Meso koje nije masno
To su piletina, ćuretina, govedina i moraju se kuvati na pari ili peći bez masnoća.
4. Nemasna riba
To su bakalar, bela riba, šaran, pastrmka i moraju se peći ili kuvati na pari.
5. Sitan sir
Vurda sa malo masti ispod 2%, kao i ajran i kiselo mleko.
6. Korisne kašice
Kaša od heljde, ovsena kaša, proso i kukuruzno brašno takođe pomažu jetri.
7. Korisne masti
Od masnoća, koje su biljne, preporučujemo maslinovo ulje – hladno ceđeno.
8. Sveže povrće
Za jetru je dobro i razno povrće koje se može jesti kuvano ili sirovo, kao što je salata začinjena maslinovim uljem i limunom.
9. Suvo voće
Suve kajsije i suvo grožđe;
10. Kiselo
Kiseli žele, takođe pudinzi.
11. Hleb od integralnog brašna
Od hlebova preporučuje se hleb od integralnog brašna, koji treba lagano prepeći.
12. Narodna medicina i lek za jetru
Jetru možemo očistiti receptima iz narodne medicine. Napitci od šipka i kamilice odlično deluju za detoksikaciju jetre. Cveklu možete kuvati dok ne omekša i dobijena tečnost se pije po 3/4 šolje nekoliko puta dnevno tokom 2 nedelje.
Kukuruzna svila takođe blagotvorno deluje na jetru. Pije se kao čaj, ali je vreme njegove konzumacije duže – treba ga piti 6 meseci.
Pomešajte pola čaše soka od kiselog kupusa sa prirodnim sokom od paradajza. Ova mešavina se pije tri puta dnevno posle jela u trajanju od 2 nedelje.
Za dobro zdravlje jetre preporučuje se i sveže ceđeni sok od svežeg povrća – šargarepe, peršuna, celera. Ovaj sok se pije svako jutro na prazan stomak 1 mesec.
Pročitajte više o čišćenju jetre i štetnoj hrani za jetru.