Zdrava ishrana može da ojača imunitet. Ovo je posebno važno kada se prehladite. Šta treba da jedete i pijete tokom bolesti kako biste poboljšali svoje stanje?

Mnogo tečnosti
Kada se osećate loše, telu je potrebno mnogo tečnosti. Čaj od đumbira je dobar izbor za uznemireni želudac, voćni sokovi mogu da pomognu u ublažavanju vrtoglavice, povezane sa glađu, a čaj od limuna je lekoviti napitak kod prehlada i niskog imuniteta.

Zeleni čaj će pomoći imunom sistemu i ako dodamo kašiku meda u njega, on će se izboriti sa bolovima u grlu.

Proteini
Adekvatan protein je važan kod svakog stanja, nezavisno od toga da li ste zdravi ili bolesni. Za vreme bolesti želucu postaje teško da apsorbuje tešku hranu, kao na primer sočne šnicle, a priprema takvog jela oduzima i mnogo energije. Odlična zamena za meso su jaja ili prirodno kiselo mleko. Ona takođe sadrže mnogo zdravih proteina i predstavljaju hranu za jak imunitet.

Glutation
Ovo je moćni antioksidans koji je namenjen za borbu sa infekcijom. Glutation se nalazi u lubenicama, kao i u krstastom povrću. Da biste ga nabavili, kod bolesti jedite supu od brokolija, bujon sa krstastim povrćem, kelj, supu od karfiola.

Supa
Pileći, teleći i bujoni od povrća su jednostavni za varenje i održavaju balans vode u organizmu. One su sjajne kada uopšte nemate apetit. Ako osećate da ste gladni, onda jedite domaću supu. Kriškice povrća, žitarice i kuvano meso sadrže dodatne vitamine i hranljive materije koje su toliko mnogo telu potrebne.

Recommended Posts