Hrana i Sastojci Koje Treba Izbegavati

Postoji nekoliko vrsta hrane koje uvek sadrže gluten, i treba ih uvek izbegavati:

  • Brašno, svi oblici, uključujući i integralna brašna, bela brašna, pšenične klice i mekinje
  • Spelta
  • Ječam
  • Raž
  • Kamut
  • Tritikale
  • Graham, Durum i ostale vrste brašna

Druge vrste hrane skoro uvek sadrže gluten i treba ih izbegavati osim ako ne pročitate na etiketi da se radi o bezglutenskom proizvodu:

  • Hleb.
  • Testenina.
  • Cerealije.
  • Pivo.
  • Kolači
  • Pite
  • Proizvodi od testa
  • Krekeri
  • Biskviti
  • Sosovi
  • Prelivi
  • Soja sos

Imajte u vidu da se gluten može sresti u svim vidovima prerađene hrane. Najbolja strategija je jesti prirodnu, neprerađenu hranu što je više moguće.

Recommended Posts