Sada, kada je sezona smokve, jedne, jedinstvene mediteranske voćke, koja raste u našim uslovima u gradu, treba to iskoristiti što je moguće bolje.
Kako osušiti smokve, šta vam je potrebno:
- 3 kg svežih smokvi (sitnijih)
- 2 pleha od rerne
Kako osušiti smokve, postupak:
- Smokve gledajte da nisu prezrele i da je svaka zdrava.
- Operite ih i odmah osušite, mada smo jednu turu sušili bez pranja i pokazalo se kao bolje.
- Na pleh od rerne stavite papir za pečenje i smokve stavljajte na papir sa peteljkom prema dole i svaku pritisnite prstom da se spljošti. Ova količina je dovoljna za 2 pleha od rerne.
- Rernu uključite na 60C stepeni, sa opcijom topli vazduh, i ubacite plehove u rernu.
- Ostavite da se smokve suše i možete slobodno da odete na spavanje ili da radite nešto drugo, ako se odlučite da ih sušite preko dana.
- Struja je noću jeftinija pa ih mozete staviti i na sušenje u 24 č. i isključite rernu ujutru u 8, kada više nema jeftinije struje.
- Uveče opet uključite rernu na isti način i sušila ih još jednu noć. Nemojte se plašiti da će se presušiti. U mom slučaju je sušenje trajalo 16 sati, sa prekidima, ali vi možete i odjednom.
- Pošto smo sušili smokve u dva pleha drugog dana im zamenite mesta.
- Smokve posle ovog vremena izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Spakujte ih u kutiju i odložite.
- Radi svake sigurnosti ipak ih stavite u zamrzivač da vam se ne pokvare.
- Kada vam zatrebaju možete da izvadite onoliko koliko vam treba a ostatak vratite u zamrzivač.
Dužinu sušenja možete da odredite sami u odnosu na to da li želite da budu više ili manje suve. Ništa komplikovano a dobijete smokve za koje znate da nisu tretirane nikakvim hemikalijama. Jedino što nisu onako svelo zućkaste boje, ali verujte, boja nije važna već to da su zdrave a ukus im je još bolji nego one iz radnje.