Meso divljači je izuzetno ukusno samo ako znate kako da ga pripremite. Za njega je karakteristično što je suvlje, a mišići životnja su tvrđi i žilavi. To je pre svega zbog činjenice da ono živi na slobodi, aktivno se kreće i čovek ga ne goji.

Nezavisno o kakvoj vrsti mesa divljači govorimo, obavezno je da ono odstoji u svojoj koži ili perju nekoliko dana. Za ovaj cilj se očisti od svih unutrašnjosti, opere se i ostavlja se da odstoji na hladnom, najbolje u frižideru. Za zečetinu period stajanja je otprilike 5 dana, za šumske šljuke – 9, za jarebice – 8, a za fazane – 6.

Pre nego što se pristupi pečenju mesa divljači, obavezno je da se ono ostavi u marinadi na jedan dan i jednu noć. Ona može da bude topla ili hladna, ali se poštuje jedan osnovni recept za njeno pripremanje: pomešaju se 500 ml vina, 2500 ml sirćeta, 1 šargarepa, 1/2 glavice luka, 2 lovorova lista, 20 zrna crnog bibera, 2 karanfilića i otprilike 2 l vode.

Bolje je da ova smesa malo vri otprilike 10 minuta, nakon čega se ostavlja da se u potpunosti ohladi. Tek tada se meso divljači stavlja u nju. Obavezno je da ono celo bude pokriveno, što znači da ukoliko je potrebno, treba da se napravi dupla ili trostruka količina marinade. Većina ptica, kao i zec, se peku celi nakon što se napune, a krupnija divljač se seče na komade i onda se natopi.

Izvor: bonapetit.rs

Recommended Posts