Šećer je jedan od proizvoda koji su stalni saputnik u našim životima. Dodat u kafu i kolače, on se može naći i u većini namirnica u prodavnicama. On je svuda.
Univerzalni beli šećer koji većina ljudi koristi, povezan je s mnogim zdravstvenim problemima od gojaznosti do karijesa. I s obzirom na to da veći deo šećera u svetu dolazi iz šećerne trske, zbog velikih površina potrebnih za njegovo uzgajanje, na taj način se narušava ekološka ravnoteža u prirodi i uništava se biološka raznovrsnost.
Jedna od najpogodnijih alternativa za beli šećer je kokosov šećer. Ekstrahuje se iz cvetova kokosove palme. To se radi tako što se sok od cvetova zagreva kako bi voda u njemu isparila, dok se ne dobije gust sirup.
Kokosov šećer je po ukusu blizak drugoj alternativi – smeđem šećeru. Međutim, on sadrži 4 puta više magnezijuma, 10 puta više cinka i 36 puta više gvožđa u poređenju sa njim.
Kokosov šećer predstavlja prirodni dragoceni zaslađivač u obliku kristala. Njegov ukus se ne razlikuje od običnog šećera, ali ima nizak glikemijski indeks. On je u potpunosti prirodan proizvod koji se ne podvrgava rafinisanju, zbog čega nije ni štetan.
Tako kokosov šećer ostaje prirodan izvor korisnih hranljivih materija u svom prirodnom obliku. Ovo je izuzetno retko za zaslađivač, jer većina njih prolazi kroz ozbiljnu obradu i prečišćavanje.
Kokosov šećer je prirodno osušeni nektar, ekstrahovan iz cvetova kokosove palme. Dobijeni kristali cveta su bledožuti do smeđi. Oni su izuzetno bogati vitaminima iz grupe B – vitamini B1, B2, B3 i B6.
Od minerala u njima najbolje su predstavljeni kalijum, cink, gvožđe i dr. Smatra se da kokosov šećer ima funkciju da reguliše nivo insulina u krvi i štiti od razvoja dijabetesa.
U kulinarstvu kokosov šećer je dragocen i jednak šećeru na koji smo navikli. Proizvoda koji mogu da se naprave od cvetova kokosove palme ima mnogo. Drugi takav je i sirće, napravljeno od kokosovog mleka. Smatra se da je ono najkorisnije u poređenju sa onima koji su proizvedeni od drugih sirovina.