Iako smo ga sa uzbuđenjem očekivali, proleće u Srbiji i širom sveta je ostalo u zapećku novog virusa Covid 19. Informacije o njemu su u najmanju ruku raznolike, što zapravo znači da iako smo svakodnevno bombardovani različitim saopštenjima za javnost, novinskim člancima kako ubiti virus ili ga izbeći, činjenica je da zaboravljamo jednu veoma važnu stvar, a to je da jak imunitet poseduje sposobnost da se izbori sa virusima i bakterijama. Naš imunitet je inteligentan i vrlo dobro zna kako da nas zaštiti. Ono što takođe zaboravljamo, jeste da mu mi moramo pružiti podršku – ni on ne može baš sve sam.

Ako konstantno konzumirate loše i nezdrave namirnice, beli šećer, belo brašno, ako unosite previše soli u svoj organizam, ako se ne krećete i ne pijete vodu već je menjate alkoholnim ili gaziranim pićima, ne morate biti medicinski stručnjak da biste shvatili da telo ne poseduje više dovoljno sposobnosti da se odupre bolestima. Pa tako, svaka prehlada može da vas „zakači“, kao i bilo koji virus. Oporavak često traje nešto duže od predviđenog, eventualnim povredama je potrebno više vremena da zacele, a tako dovedeni pred svršen čin, ni u jednom momentu ne biste pomislili da je uzrok svemu tome zapravo – dugotrajno loša ishrana.

Kako imunitet funkcioniše?
Imunitet je jedan veoma inteligentan sistem i dela u nekoliko etapa. Prva bi bila prepoznavanje bakterija, virusa i gljivica i njihova eliminacija pre nego što dospeju do zdravih ćelija i započnu razmnožavanje. Druga je uništavanje već oštećenog tkiva, dok bi treća bila detektovanje ćelija tumora i njihova eliminacija iz organizma. Dakle, imuni sistem je naša svojevrsna odbrana od mikroba i mikroorganizama i kao takav je izuzetno važno da postane i ostane snažan.

Iskoristila bih jednu zanimljivu analogiju koju sam davno čula. Naime, kao što perete svoj automobil jednom sedmično, vodite računa da vam šoferšajbna uvek bude čista, menjate ulje na vreme i odlazite kod mehaničara na redovne kontrole svog vozila, zar mislite da je pošteno prema vama samima da telo zanemarite? Ima li logike više brinuti o higijeni automobila nego svog sopstvenog tela? Kao što koristite veliku količinu vode da očistite svoje telo spolja, tako bi trebalo da konzumirate dovoljno vode kako bi se vaše telo „spiralo“ iznutra.

Iako zvuči kao kliše, dve litre vode dnevno je zaista neophodno telu kako bi se očistilo od toksina koji su zalepljeni za krvne sudove, creva… Svako jutro, neposredno nakon buđenja, valjalo bi popiti veliku čašu tople vode sa malo limunovog soka, a po želji i potrebi možete dodati mleveni cimet i đumbir. Efekat : creva se već od ranog jutra čiste i pripremaju za nove obroke koji će uslediti. Krvni pritisak biva izbalansiran, a vi dobijate mnogo više snage i energije nego da ste popili šoljicu omiljene kafe. Pored toga, citrusi ubrzavaju metabolizam, pa ako ste skloni brzom dobijanju kilograma, ovo je jedna zdrava navika koja će vam na duže staze smanjiti apetit i učiniti da se metabolički procesi varenja hrane ubrzaju, što smanjuje mogućnost gomilanja masti u telu.

Kako izgraditi jak imunitet?
U cilju jačanja imuniteta neophodan je dobar odabir namirnica koje unosite na svakodnevnom nivou. Ne moramo posebno da naglašavamo da nikotin, kofein, alkohol i rafinisani šećer pogubno utiču na imuni sistem. Prevelika količina otrova u telu umanjuje njegovu sposobnost pravovremene reakcije kada se pojavi pravi „problem“ u vidu bolesti, te ako ste jedan od konzumenata ovih supstanci, nažalost, spadaćete u rizičnu grupu za obolevanje gotovo uvek. Ako ne možete da se odreknete cigareta (iako vam to toplo preporučujemo), jutarnje kafe ili slatkiša, pokušajte makar da „odigrate pametno“. Smanjite unos nikotina, kafu popijte tek nakon zdravog doručka kako želudac ne bi patio, a zdrave slatkiše, poput naših – konzumirajte u jutarnjim časovima, kada je metabolizam najbrži.

Prosto se ne može dovoljno puta ponoviti koliko su vitamini i minerali važni za očuvanje zdravlja. Sve ono što su nam kao deci govorili, danas znamo vrlo dobro – povrće i voće kao ultimativni izvori nutrijenata bi trebalo da nam se nalaze na jelovniku svakodnevno. Namirnice kao što su citrusi, beli luk, zeleno povrće i bobičasto voće su se pokazale veoma delotvornim kada je u pitanju ojačanje imunog sistema. Zašto je to tako?

Kako voće i povrće utiče na imuni sistem?
Gastrointeralni trakt je taj koji “odlučuje” koji su mu enzimi potrebni za pravilan rad, a samim tim za pravilan rad čitavog organizma. Pa tako, kao što je vašim plućima potreban svež vazduh, crevima su potrebne vlaknaste namirnice kako bi neometano obavljale svoj rad i pružile ostalim ćelijama tela zdrav materijal za dalji razvoj i uravnoteženu funkciju. Možete napraviti mali eksperiment da ispitate ovu tvrdnju – pokušajte nekoliko dana da jedete samo zdravu hranu, da se fokusirate na sveže voće i povrće i videćete kako ćete se osećati poletnije i lakše. Uzrok tome su namirnice koje ne opterećuju želudac i imaju visoku vrednost za celokupno zdravlje tela. Navešćemo nekoliko odličnih namirnica koje dokazano osnažuju imunitet – potrudite se da ih uvedete u svoju svakodnevnu ishranu i veoma brzo ćete osetiti pozitivne efekte.

Glavice belog luka
Beli luk je namirnica koja čija je upotreba veoma široko rasprostranjena na našim prostorima sa razlogom. Naši preci možda nisu imali dovoljno naučnih saznanja, ali su veoma dobro znali da je beli luk odličan saveznik u borbi protiv raznih akutnih i hroničnih bolesti. Pa tako, beli luk popravlja perifernu cirkulaciju, normalizuje krvni pritisak, holesterol, trigliceride, jača disajne organe i digestivni trakt i povećava otpornost organizma.

Ren
Ren kao supernamirnica se može kombinovati u sosevima, raznim salatama, a takođe je čest sastojak raznih mešavina ili sirupa za prevenciju bolesti. Fantastično utiče na disajne puteve, veoma je dobar za jetru i želudac, a povoljno utiče i na krvni pritisak i probavu. Konzumira se u manjim količinama obzirom na svoju punoću ukusa.

Djumbir
Đumbir je takođe jedna od namirnica o kojoj možemo pričati u superlativu. Poseduje antikancerogeno i antiinflamatorno dejstvo, veliki broj antioksidanasa, pa je dobar za artitis, migrene, doprinosi smanjenju lošeg holesterola, ublažava menstrualne bolove, hronični umor i gastritis. Možete ga konzumirati u mlevenoj formi, dok je svež, naravno, korisniji. Koren đumbira veličine palca možete narendati u med i svakoga jutra pojesti po jednu kašičicu na prazan stomak, takođe možete spravljati čaj od đumbira ili eksperimentisati sa novim receptima u koje ćete ubaciti ovu sjajnu namirnicu.

Zeleni caj i med
Zeleni čaj potiče od azijske biljke camellia sinensis. U sebi sadrži veliki broj antioksidanasa te usporava proces starenja ćelija i sprečava razvoj malignih, ima antikancerogeno dejstvo, ubrzava metabolizam i snižava nivo holesterola. Optimalne su tri šoljice zelenog čaja na dan. Obzirom da sadrži i kofein, izuzetno dobro za vas bi bilo da pokušate da svoju uobičajenu jutarnju ili popodnevnu kafu zamenite upravo ovim čajem.

Zeleno povrce
Zeleno povrće poput brokolija, karfiola, blitve, kelja i zelene salate pomažu detoksikaciju organizma, rešavaju probleme sporog varenja hrane, a zbog velikog sadržaja vode imaju i diuretički efekat i igraju značajnu ulogu u regulisanju nivoa masti u telu, pa se nalaze na svakodnevnom meniju onih koji žele da izgube višak kilograma. Pokazali su se efikasnim u lečenju infekcija, a takođe i blagotvorno deluju na rad jetre, srca i bubrega. Možete ga kombinovati sa raznim drugim namirnicama i konzumirati sveže ili termički obrađeno.

Fizicka aktivnost
Fizička aktivnost na otvorenom je takođe izuzetno važna za naš imuni sistem. Svakodnevna šetnja u trajanju od pola sata će biti blagotvorna po vaš krvni pritisak, dovoljno kiseonika će, usled bržeg rada srca dolaziti do mozga, a nagomilani stres će polako nestati. Ukoliko iz bilo kog razloga vaša fizička aktivnost ne može da se odvija na otvorenom, nemojte je zanemariti. Proste vežbe istezanja tela poput joge se mogu izvoditi i u udobnosti sopstvenog doma. Odvojite petnaestak minuta dnevno za istezanje i pravilno disanje – vaše telo će biti opuštenije, razgibanije a mozak rasterećeniji u odnosu na dane kada negativnu energiju nagomilavate u sebi.

Prečesto nas bombarduju reklamama koje plasiraju magične proizvode egzotičnih sastojaka za jačanje imuniteta, razne komplekse vitamina u tabletama, kapsule uz pomoć kojih ćete preko noći popraviti celokupno zdravlje organizma. Istina je da nema potrebe za egzotičnim namirnicama iz tropskih predela i preskupih preparata iz laboratorije – sve ono što vam je potrebno je lako dostupno na našim pijacama i baštama. Potrudite se da polagano uvodite zdrave životne navike, jednu po jednu, mislite o svom telu i duhu danas, kako bi oni bili zdravi i vitalni sutra. O vašem zdravlju niko ne može brinuti kao vi sami – zato je jako važno da mislite o njemu unapred, pre pojave bilo kakve bolesti. A ako čuvate i jačate svoj imuni sistem, on će vas nagraditi vitalnošću i energijom za sve nove životne pobede.

Autor: Andrea Janković

Izvor: cakeiteasy.rs

Recommended Posts