Pošto će se smokve uskoro pojaviti na tržištu, podsetićemo se njihovih lekovitih svojstava. Ovo ukusno slatko voće je izuzetno bogato serotoninom, poznatim kao hormon sreće. One sadrže izuzetno mnogo vitamina – iz grupe B, vitamin E, PP, C.

Sočne smokve su bogate vlaknima i beta-karotenom. S dve reči kazano – smokve su prava zdrava bomba za organizam. Ne postoji dugo voće koje ima više mineralnih materija od smokava – u jedva 40 grama smokvi se nalazi više od 240 mg kalijuma.

On pokriva oko 7% dnevne potrebe organizma, a kalcijum i gvožđe u istoj količini voća (53 mg kalcijuma, 1.2 mg gvožđa) pokrivaju više od 6% dnevne doze. Među voćem samo pomorandže mogu da se pohvale većom količinom kalcijuma. Sa svim ovim korisnim elementima, hajde da vidimo za šta tačno možemo da koristimo smokve, osim da ih sa zadovoljstvom pojedemo.

  • Izuzetno su korisne za ljude sa hipertonijom i bolestima srca. Kalijum i šećeri u ovom voću su razlog zbog kog veliki broj lekara preporučuje smokve kod sličnih zdravstvenih stanja. Kalijum ima vazodilatatorni efekat. On ublažava grčeve krvnih sudova, a enzim ficin, koji je sadržan u voću, rastvara krvne ugruške.

Smokve
Pošto će se smokve uskoro pojaviti na tržištu, podsetićemo se njihovih lekovitih svojstava. Ovo ukusno slatko voće je izuzetno bogato serotoninom, poznatim kao hormon sreće. One sadrže izuzetno mnogo vitamina – iz grupe B, vitamin E, PP, C.

Sočne smokve su bogate vlaknima i beta-karotenom. S dve reči kazano – smokve su prava zdrava bomba za organizam. Ne postoji dugo voće koje ima više mineralnih materija od smokava – u jedva 40 grama smokvi se nalazi više od 240 mg kalijuma.

On pokriva oko 7% dnevne potrebe organizma, a kalcijum i gvožđe u istoj količini voća (53 mg kalcijuma, 1.2 mg gvožđa) pokrivaju više od 6% dnevne doze. Među voćem samo pomorandže mogu da se pohvale većom količinom kalcijuma. Sa svim ovim korisnim elementima, hajde da vidimo za šta tačno možemo da koristimo smokve, osim da ih sa zadovoljstvom pojedemo.

  • Izuzetno su korisne za ljude sa hipertonijom i bolestima srca. Kalijum i šećeri u ovom voću su razlog zbog kog veliki broj lekara preporučuje smokve kod sličnih zdravstvenih stanja. Kalijum ima vazodilatatorni efekat. On ublažava grčeve krvnih sudova, a enzim ficin, koji je sadržan u voću, rastvara krvne ugruške.

Što se tiče ljudi sa visokim krvnim pritiskom, oni obavezno moraju da dodaju malo voće u svoj meni. Smokve smiruju otkucaje srca, osim toga stimulišu proizvodnju krvi. Antioksidantno dejstvo polifenola, koga je ima u voću, takođe štiti srce od bolesti. Osim toga, štite ga i od vaskularnog plaka, kao i od infarkta;

  • Preporučuje se i kod visokog holesterola – pre svega u sušenom obliku. Razlog je visok sadržaj omega-3 i 6 masnih kiselina. Smokve sadrže i fitosterole. Svi oni igraju važnu ulogu u normalizaciji nivoa holesterola, što je dokazano u istraživanju naučnika iu Nju Džerzija.

Naučnici su zaključili da samo nekoliko voćkica pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Za to je zaslužan i pektin. Vodorastvorljiva vlakna u smokvama pak prečišćavaju telo i uklanjaju masnoće i toksine;

Izvor: https://bonapeti.rs/n5-107752-Smokve_le%C4%8De_dijabetes_i_bolesti_srca

Recommended Posts