Da bi došao do aromatičnih crvenih „ćelija“ nara, čovek mora dobrano da se pomuči, ali, kako ističu nutricionisti, rezultat je pravo bogatstvo – zalogaji prepuni vlakana, vitamina, minerala…
Zajedno sa bobičastim voćem i mangom, nar se nalazi u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće. Ne bez razloga.
Nar se može pohvaliti visokim sadržajem vitamina C, nekoliko vitamina B grupe i još nekoliko antioksidantnih materija, što organizmu redovnog konzumenta, između ostalog, donosi jak imunitet.
Takođe, oko četiri grama vlakana nalazi se u 100 grama ovog voća. Oni koji pojedu toliko crvenih bobica sa oštrim košpicama samo na taj način uneće 12 odsto dnevne preporučene doze vlaknastih materija.
Ljubitelji voća koje englesko govorno područje poredi sa granatom mogu da računaju i na minerale poput kalcijuma, kalijuma, bakra, mangana, zatim tu su i vitamin K, pantotenska kiselina, folati i još mnogo toga.
Nutritivnih razloga je dovoljno da se tokom narednih nedelja nar svakodnevno nalazi u tanjiru. I to, kako savetuju nutricionisti, što češće u svežem obliku, mada je prihvatljiv i u obliku sveže ceđenog soka.