Šta znači monodijeta? Najprostije rečeno to je ishrana jednom vrstom hrane jabukom na primer ili određenim tipom hranljivog proizvoda kao što je povrće.
Na taj način veoma brzo se skidaju kilogrami tako što se jede omiljena hrana, a ovo dijetu čini ne samo brzom, nego i jednostavnom i prijatnom za praćenje.
Nedostatak ovog režima ishrane je nedostatak raznovrsnosti hranljivih materija koje se nabavljuju iz različitih proizvoda, kao i to što dijeta ne može da se primenjuje duže vreme, zato što je moguće prezasićavanje nekim određenim vitaminom ili nikroelementom koji preovladava u toj hrani. Ipak kao mogućnost za brzo mršavljenje monodijeta je odličan izbor i zbog toga se primenjuju mnoge mogućnosti za sprovođenej ove dijete.
Za jesen jedan od najpogodnijih predloga je bundeva. Čineći je za nedelju dana glavnim akterom za stolom dobijamo sve korisne materije koje ona nudi – vitamine iz B kompleksa, C, A, beta karotin, konvertiran u vitamin A. Mikroelemente u bundevi predstavljaju kalijum, bakar, mangan, gvožđe, magnezijum, fosfor i možemo njima da obogatimo organizam.
Bundeva je hranljivi proizvod koji nudi mnogo mogućnosti za obradu i prema tome mnogo recepata za pripremu – pečena, kuvana, u krem supi, na pari, u salatama i drugom. Jesenja dijeta sa bundevom je stroga i ne koristi upotrebu napitaka kao što je kafa. Njena alternativa u dijeti je zeleni čaj bez zaslađivanja.
Prvog dana monodijete sa bundevom količina hrane je otprilike ½ kilograma kuvane bundeve podeljenje na 4 porcije za dan.
Drugog dana se predviđa 800 grama pečene bundeve takođe podeljene na 4 porcije.
Trećeg dana od bundeve može da se napravi krem supa sa krutonima za ručak, a od ostalog dela da se napravi salata. Neophodna količina bundeve je otprilike četvrtina kilograma, a za salatu je potrebno i 100 grama krompira, 100 grama cvekle i struk praziluka. Skuvana bundeva i krompiri se pomešaju sa dinstanim prazilukom i začine se maslinovim uljem i limunom. Salata je za tri unosa sa krem supom.
Četvrtok dana količina bundeve se već samnjuje do ½ kilograma bundeve koja se dili na pečenu i kuvanu u jednakim količinama.
petog dana se jede 300 grama bundeve do posle podne, a večera već uključuje jaje, paradajz i 50 grama sira.
Za 5 do 7 dana se skida 4 do 6 kilograma sa ovom monodijetom, ali ona može da se ponovi najranije nakon mesec dana.