Loše navike u ishrani značajno doprinose povećanju krvnog pritiska. Kada je čovek srednjih godina povećanje krvnog pritiska je prirodni proces starenja, što u kombinaciji sa nepravilnim režimom ishrane može da dovede do velikog broja neželjenih nuspojava.
U razvijenim zemljama, oko 15-30 procenata svih odraslih osoba pati od visokog krvnog pritiska – hipertonije. Visoki krvni pritisak opterećuje srce i arterije, što dovodi do oštećenja osetljivih tkiva. Ovo je značajan indikator kardiovaskularnih bolesti, kao i bolesti bubrega i očiju. Što je krvni pritisak viši, to je veći rizik od arteroskleroze (začepljivanje/stvrdnjavanje arterija), infarkta miokarda (srčani udar) i insulta.
Krvni pritisak se povećava s povećanjem fizičke aktivnosti. On rasti za vreme treninga ili stresa, i opada kada smo u mirovanju. Uz to, krvni pritisak raste sa uzrastom i težinom – gojenje je čest faktor koji tome doprinosi. Jedna osoba može da bude genetski predisponirana za hipertoniju. Visok pritisak obično ne prouzrokuje primetne simpotome, ali on ne pričinjava nevidljive povrede arterija i organa. Dolazi momenat kada ti neželjeni efekti postaju vidljivi, nepovratni, oštećenja su nastala i kraj može da bude fatalan. Nije slučajno što hipertoniju nazivaju „tihi ubica“.
Dijetalni saveti kod hipertonije
Ako patite od povećanogkrvnog pritiska ovde postoje neki praktični predlozi za poboljšanje vaših navika u ishrani i za smanjenje krvnog pritiska.
Izaberite zdravu i balansiranu ishranu
Ukratko, savršeni plan ishrane za smanjenje krvnog pritiska je bogat voćem, povrćem i niskomasnim mlečnim proizvodima, sa niskim sadržajem zasićenih masti. Hrana takođe treba da bude sa niskim sadržajem holesterola, sa visokim sadržajem vlakana, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, i umereno visokim sadržajem proteina.
Smanjenje soli kod visokog krvnog pritiska
Smanjite unos natrijuma (soli)
Konzumacija preterano mnogo soli ili hrane bogate natrijumom dovodi do veće apsorpcije tečnosti i uzrokuje veću razmenu krvi koja ulazi u cirkulacioni sistem. Takođe, stvara dodatno opterećenje areterijama (krvni sudovi, koji se proširavaju/sužavaju radi regulisanja krvnog pritiska i dotoka krvi).
Kao opšte pravilo može da se izdvoji konzumacija manje prerađene hrane i više sveže hrane. Natrijum se prirodno nalazi u svežoj hrani kao što je meso, orašasti plodovi, žitarice, voće, povrće i mlečni proizvodi i u mnogo manjim količinama je, nego u prerađenoj i konzervisanoj hrani.
Režim ishrane DASH kod visokog krvnog pritiska
Pridržavanje režima ishrane DASH stvara čuda što se tiče visokog krvnog pritiska. Režim je stvorio američki nutricionista Marla Heler i prevodi se kao Dijetalni pristup regulisanju hipertonije.
U osnovi, DASH predstavlja režim ishrane u dve faze. Tokom prve faze koja traje 2 nedelje, značajno treba da se smanji unos ugljenih hidrata u dnevnom meniju. To je aktivator metabolizma koji treba da se pojača. Za konzumaciju dozvoljena je riba i belo pileće meso, sirovi orašasti plodovi i semenke, mahunarke, jaja i kiselo mleko. Može da se jede svo povrće, osim krompira, koji su veoma bogati skrobom. Šećer, voće, voćni sokovi i med su apsolutno zabranjeni.
Ishrana kod visokog krvnog pritiska
U drugoj fazi ishrane DASH preporučuje se dnevni unos od oko 2000 kalorija. One treba da budu podeljene na 2-3 porcije niskomasnih proizvoda, 5-6 porcija ribe ili mesa, 1-2 jaja dnevno.
Dozvoljeno je da se uključe 2-3 porcije voća, pasta, pirinač, peciva, ovsene pahuljice i sirovo ili dinstano povrće. Šećer i proizvodi sa šećerom su veoma ograničeni, tako što može da se unosi do 1 supena kašika šećera sedmično.