Začinjeno mleveno meso može da se nađe u svakoj prodavnici. Međutim, često ono ne odgovara našim očekivanjima i moramo da ga dodatno začinjavamo. Ovo se u većini slučajeva završava katastrofalno, s obzirom na to da se ne zna s kojim proizvodom su preterali proizvođači i koji nedostaje.

Osim začinjenog, sa istim uspehom možete da pronađete i čisto mleveno meso – mleveno meso bez ikakavih dodataka. Dobro bi bilo da izaberete neko ne toliko obojeno i vodenasto. Na ovaj način ćete imati slobodu da ga začinite po svom ukusu.

Naravno, količina začina koje ćete dodati je prema sopstvenoj proceni, s obzirom na to da svako ima različite preferencije. Dobro bi bilo da ne preterujete, pre svega sa mlevenim pimentom.

Za pola kilograma mlevenog mesa biće vam potrebno otprilike 3 zrna pimenta, so, crni biber, čubar, peršun, divlja nana i izrendani luk. Ovo su najpogodniji i najčešće korišćeni dodaci za začinjavanje mlevenog mesa.

Da bi bilo savršeno za pravljenje ćufti na primer, može da se doda i malo sode za hleb, kao i namočen hleb, bez korice.

Proizvodi se dobro pomešaju i ostavljaju da odstoje u frižideru na otprilike dva sata. Prilikom pravljenja ćufti i ćevapa, oni se oblikuju od testa mokrim rukama. Ako ćete stavljati mleveno meso u drugo jelo, preskočite sodu i hleb.

Ako ste jedan od avanturista u kuhinji, za začinjavanje mlevenog mesa možete da isprobate kari, kurkumu, crni kumin, a zašto da ne i origano ili žalfiju.

Ćufte sa prazilukom
Potrebni sastojci: 500 grama mlevenog telećeg mesa, 1 glavica kromid luka, 5-6 strukova prazuluka, ½ šolje biljnog mleka, 1 kriškica hleba, 4 jaja, limunska kiselina, crni biber, so.

Način pripreme: Meso se pomeša sa kromid lukom izrendanim na rende, hlebom namočenim u vodi, 1 jajetom, crnim biberom i solju po ukusu. Od dobijene smese se oblikuju male ćufte koje se prže u zagrejanoj masnoći.

U istoj masnoći se dinsta iseckani praziluk nakon čega se sipa u tepsiju. Na njega se ređaju ćuftice i zalivaju se s malo tople vode. Peče se u rerni dok voda ne ispari. Jelo se zaliva sa ostala 3 jaja umućena sa limunskom kiselinom, i ponovo se zapeče. Poslužuje se blago ohlađeno.

Kada znate kako se pravilno začinjava mleveno meso, preporučujemo da probate neki od sledećih recepata sa mlevenim mesom:

  • Rolat sa mlevenim mesom;
  • Musaka sa mlevenim mesom;
  • Princeze sa mlevenim mesom u rerni;
  • Svinjske ćufte;

Izvor: bonapetit.rs

Recommended Posts